top of page

Limburgse topacademici

Ook in de academische wereld laten geboren en getogen Limburgers zich niet onbetuigd. Wij wisten drie absolute toppers te strikken. Niet alleen munten ze uit in hun academische carrière maar ook in het dagelijkse en maatschappelijke leven zijn ze vaak van bepalende invloed.

Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden
Terug
Limburgse topacademici
Limburgse topacademici

Tijdstip & Locatie

17 mrt 2023, 12:00 – 15:00

Kasteel Tivoli, Antwerpsesteenweg 92, 2800 Mechelen, Belgium

Over het event

Ook in de academische wereld laten geboren en getogen Limburgers zich niet onbetuigd. Wij wisten drie absolute toppers te strikken. Niet alleen munten ze uit in hun academische carrière maar ook in het dagelijkse en maatschappelijke leven zijn ze vaak van bepalende invloed.

  • Ingrid barones Debauchies is professor aan de gerenommeerde Amerikaanse Duke University.  De Houthalense won nog maar heel recent de absolute wiskunde-topward, de "Wolf Price in Mathematics". Haar onderzoek heeft de manier waarop beelden en signalen digitaal verwerkt worden, gerevolutioneerd. Daar ontsproten standaarden uit voor algoritmes voor datacompressie. Toepassingen daarvan zijn terug te vinden in medische beeldvorming, draadloze communicatie, digitale cinema en digitale fotografie. Iedereen die wel eens een foto in bijlage per mail verstuurt, weet vanaf nu dat de .jpeg Limburgse roots heeft;
  • Herman Matthijs is gewoon hoogleraar aan de UG en de VUB. De Kampenaar doceert openbare financiën/begrotingsrecht, over de EU-financiën en -begroting, overheidsmanagement en politiek-economische structuren in de VS. Regelmatig treedt hij in de media op.  Net als over de kostprijs van koningshuizen, republieken en inlichtingdiensten. Geen wonder dat hij al vaak als expert gevraagd is door de OESO, de EU en het IMF. Matthijs zetelt in de Hoge Raad van Financiën en het Vlaams Schuldcomité, Verder is hij Voorzitter van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, een Vlaams administratief rechtscollege.  Het Vlaams Parlement en de Kamer deden al beroep op zijn expertise in diverse commissies, en van de commissie boekhouding politieke partijen en controle op de verkiezingsuitgaven van de Kamer is hij lid. Kortom, een top-academicus middenin de realiteit van het politiek-economisch gebeuren;
  • Reine Meylaerts is gewoon hoogleraar aan de Faculteit Letteren van de KULeuven. De specialisatie van de Romaniste omhelst vergelijkende literatuurwetenschap en vertaalwetenschap, en meer bepaald vertaalbeleid voor minderheden en migranten. Na een aantal jaren vice-rector voor Onderzoek en de Universitaire Bibliotheek geweest te zijn, is de Breese momenteel vice-rector van de Groep Humane Wetenschappen. Meylaerts breekt graag een lans voor gendergelijkheid en dat ook buiten de universitaire muren. Rebels, onvermoeibaar en een tikkeltje ongeduldig, een écht Limburgse dus.

De 34ste Eenhoorn-editie vindt zoals steeds plaats in Kasteel Tivoli - Antwerpsesteenweg 92 - 2800 Mechelen. Traditiegetrouw starten we om 12:00 u stipt. Opgelet: de gebruikelijke parking is grotendeels afgesloten. Er is een gloednieuwe parking wat verderop. Aan de eerstvolgende rode lichten links afslaan de Eikestraat in. Vlak na de Carrefour Market in de Eikestraat linksaf is de ruime parking.

Deel dit event

bottom of page