top of page

Limburg en vergrijzing

Limburg is de "jongste provincie" van Vlaanderen maar er is geen ontkomen aan. Ook in Limburg slaat de vergrijzing toe. Drie autoriteiten lichten op vrijdag 6 december de stand van zaken toe: - Prof. dr. Herman Matthijs, VUB & Ugent - Fons Leroy, VDAB-topman - Trudo Motmans, ASCO Industries NV

Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden
Home
Limburg en vergrijzing
Limburg en vergrijzing

Tijdstip & Locatie

06 dec 2019, 12:00

Kasteel Tivoli, Antwerpsesteenweg 92, 2800 Mechelen, Belgium

Over het event

Wordt Limburg “Het Benidorm aan het Albertkanaal”? Limburg is nog steeds de "jongste provincie" van Vlaanderen maar er is geen ontkomen aan. Ook in Limburg slaat de vergrijzingstsunami toe. Zo stromen er voor elke 100 mensen die de arbeidsmarkt in Limburg verlaten, er maar 73 terug tegenover 82 in Vlaanderen, een krimpende werkende bevolking dus en een teken dat de vergrijzing in Limburg nog harder toeslaat. Vergrijzing zorgt voor dalende consumptie, lagere prijzen en lagere belastinginkomsten. De veroudering van de bevolking zorgt voor nieuwe en ingewikkelde uitdagingen voor betaalbare pensioenen, huisvesting, tewerkstelling en sociale zekerheid. Gezond ouder worden wordt een prioriteit want de kostprijs van het ganse verouderingsproces en betere ouderenzorg zal navenant zijn. Voor het eerst waren bij de verkiezingen van 26 mei meer dan de helft van de stemgerechtigde kiezers 50 jaar of ouder. Het zal dus zeker geen “Hotel Römantiek” worden zoals in de gelijknamige televisiereeks.

Drie autoriteiten lichten de stand van zaken toe:

- Prof. dr. Herman Matthijs, VUB en Ugent vanuit zijn academische achtergrond;

- Fons Leroy, VDAB-topman, net met pensioen over de implicaties van de vergrijzing op de arbeidsmarkt;

- Trudo Motmans, Voorzitter Asco Industries N.V., Voorzitter Agoria Vlaanderen en Voorzitter FLAG met een recente Agoria-studie over de invloed van vergrijzing op het bedrijfsleven.

Uiteraard zullen de sprekers de Limburgse stand van zaken erbij betrekken.

Deel dit event

bottom of page